top of page
Szukaj

Probiotyk – wsparcie naszej odporności

Budowanie odporności jest procesem bardzo złożonym, zależnym od bardzo wielu czynników.

O odporność należy dbać każdego dnia, 365 dni w roku, 24 h na dobę.

Według definicji FAO/WHO-to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”


Probiotyki zawierają żywe wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów, które podane drogą doustną docierają i oddziałują korzystnie na organizm człowieka. Przeprowadzone badania wykazały, że takie drobnoustroje w przewodzie pokarmowym namnażają się i są konkurencyjne dla drobnoustrojów patogennych, wywołujących zakażenia, np. pałeczek Salmonella i Shigella.

Probiotyki, także tzw. probiotyki na odporność, czyli te które w sposób szczególny będą wspomagały układ odpornościowy warto stosować w każdym wieku, bo wszyscy jesteśmy narażeni na szkodliwe działanie środowiska, stres, a także drobnoustroje chorobotwórcze i patogeny. Zarówno dzieci*, młodzież, dorośli jak i seniorzy powinni sięgać po probiotyk na odporność.

Szczepy drobnoustrojów mogą być wykorzystane jako probiotyki, jeśli:

  • wykazują zdolność adherencji do komórek nabłonka jelit,

  • łatwo kolonizują przewód pokarmowy,

  • nie wytwarzają toksycznych produktów metabolizmu, szkodliwych dla organizmu człowieka,

  • są odporne na niskie pH soku żołądkowego,

  • pozostają żywe w obecności żółci,

  • działają antagonistycznie wobec bakterii patogennych przewodu pokarmowego,

  • zostały wyizolowane od człowieka.

Zdecydowana większość komórek odpornościowych zlokalizowana jest w przewodzie pokarmowym. Według wielu naukowców znajduje się tam nawet 80% naszego układu odpornościowego. Tak więc, jeśli chcemy się cieszyć dobrą odpornością, jak najrzadziej przeziębiać się i nie chorować, musimy bardziej zadbać o układ pokarmowy, czyli nasze bakterie probiotyczne. Zdrowe jelita to sprawnie działający układ odpornościowy, a dysbioza jelitowa (załamanie równowagi bakteryjnej) przyczynia się do licznych chorób i problemów zdrowotnych, np. alergii i nietolerancji pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego, otyłości, depresji czy obniżonej odporności organizmu. Pojawiają się częstsze przeziębienia i zwiększa się podatność na rożne zakażenia.

Działanie probiotyku może być wzmocnione poprzez podawanie go łącznie z prebiotykiem. Prebiotyk jest składnikiem pożywienia, który nie podlega strawieniu w przewodzie pokarmowym. W ten sposób pobudza wzrost lub aktywność określonych szczepów bakteryjnych i wpływa na poprawę stanu zdrowia. Do najbardziej znanych związków o charakterze prebiotyków należą: inulina, oligofruktoza, fruktooligosacharydy, pochodne galaktozy i pochodne β-glukanów.

Zaburzona mikroflora może mieć też wpływ na obniżony nastrój. Wszystko dlatego, że serotonina, czyli hormon szczęścia, jest produkowany w większości w jelitach. Duża ilość dobrych bakterii w nich, oprócz poprawy humoru może mieć wpływ na zmniejszenie uczucia zmęczenia i spadku energii, a także na wzrost odporności.


Zastosowanie probiotyków w profilaktyce i leczeniu.

Probiotyki stosowane są w:

  • - ostrych biegunkach,

  • - biegunce wywołanej przez laseczkę z gatunku Clostridium difficile,

  • - biegunce wywołanej przez rotawirusy i inne wirusy,

  • - biegunce podróżnych,

  • - zespole jelita drażliwego,

  • - ostrym zapaleniu żołądka i jelit,

  • - zakażeniach wywołanych przez Helicobacter pylorii,

  • - dysbakteriozie różnego pochodzenia,

  • - alergii, szczególnie w atopowym zapaleniu skóry,

  • - zakażeniach dróg oddechowych u dzieci,

  • - zapobieganiu niektórym zakażeniom bakteryjnym i grzybiczym,

  • - zapobieganiu i leczeniu zakażeń dróg moczowo-płciowych,

  • - w celu zwiększenia odporności organizmu,

  • - w celu złagodzenia skutków nietolerancji laktozy,

  • - w celu obniżenia poziomu cholesterolu we krwi (w hipercholesterolemii),


Jak stosować probiotyk?

Najlepiej przez cały rok, robiąc co kilka miesięcy przerwę. A po antybiotykach przynajmniej przez trzy miesiące, idealnie około pół roku, bo tyle odnawia się wyjałowiona flora bakteryjna jelit.


Piśmiennictwo

  1. Strus M, Kukla G, Rurańska-Smutnicka D i wsp. Właściwości powierzchniowe bakterii z rodzaju Lactobacillus. II Adherencja do lini komórkowych. Med Dośw Mikrobiol 2001;

  2. Górska S., Jarząb A., Gamian A. Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka, jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Post Hig Med Dośw, 2009,

  3. Kuśmierska A., Fol M. Właściwości immunomodulacyjne i terapeutyczne drobnoustrojów probiotycznych. Probl Hig Epidemiol,

  4. RuszkowskiJ. Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym. Farm Pol, 2018.

  5. Cukrowska B., Czarnowska E., „Wpływ probiotyków na układ immunologiczny”, Zakażenia 2006.



146 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page